VERBOUWING * HERZELE

Deze woning werd gekozen omwille van de ligging en de beschikbare ruimte, zowel qua terrein als qua woonoppervlak (natuurlijk rekening houdend met het maximum te verbouwen volume bij een zonevreemde woning.) Doordat we van deze vierkantshoeve een lage energiewoning wilden maken en aangezien het woonhuis niet zoveel karakter had als de schuren en stallingen, werd geopteerd om de woning langs buiten te isoleren. Een nieuwe gevel- en dakbekleding drong zich op en hout (in dit geval onbehandelde padouk) was de logische keuze: milieuvriendelijk en passend bij het landelijk karakter, maar door zijn vormgeving (smalle verticale latjes) en de herindeling van de ramen toch hedendaags. De binnenindeling van het woonhuis is functioneel en werd daarom behouden; de nieuwe leefruimte situeert zich in een verbouwde stal, waar dan weer het exterieur zoveel mogelijk behouden werd en langs binnen geïsoleerd werd. Om dit deel volledig tot in het dak open te werken werd een wit stalen constructie geplaatst waarop de bestaande holle pannen herlegd werden. Een stalen mezzanine breekt deze hoogte en fungeert als schakelelement tussen woonhuis en verbouwde stal.

Andere elementen (naast de doorgedreven isolatie) die ervoor zorgen dat dit een energielage woning is zijn: een warmtepomp met diepteboringen, gecombineerd met vloer- en wandverwarming, een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie, het gebruik van luchtdichtingsfolies rond de ramen en op plaatsen waar de bestaande houten roostering in de muur ligt.

 

 

reportage avs wonen

reportage nieuwsblad life

Onder de  hanenbalk

facebook page tvdv-feeling wonen

 

Schoonderhage...vierkantshoeve...industrieel karakter...mezzanine...padouk...

  • facebook
  • Instagram Square
  • Pinterest Square

Lies Boelaert Architect / M 0475 76 24 91 / lies_boelaert@yahoo.com