Selected Work

1/2
SCHOONDERHAGE​
VERBOUWING * HERZELE

Warmtepomp, systeem D, luchtdichtingsfolies en de nodige isolatie werden aangewend om van deze vierkantshoeve een lage energiewoning te maken. Daarbij werd het woonhuis ingepakt met een bekleding uit onbehandelde padouk, een materiaal dat naadloos aansluit bij het landelijke karakter van de stallingen, maar door zijn fijne vormgeving en de snedige raamindeling toch voor een hedendaagse aanblik zorgt. Een doordachte positionering van ruimtes leidde ertoe dat de indeling van de woning grotendeels behouden kon blijven en zorgt evenzeer voor toekomstgerichte multifunctionaliteit. Een aangrenzende stal doet dienst als leefruimte, waarbij een wit stalen constructie geïntegreerd werd, maar de uitwendige charme behouden bleef. Een stalen mezzanine breekt deze hoogte en fungeert als schakelelement tussen woonhuis en verbouwde stal. Samen met de lichte betonnen vloer zorgt dit voor een loft-sfeer binnenin de hoeve. Het gebruik van lichte eik als terugkerend element in de woning zorgt voor tegengewicht en een warm karakter.

E-peil: 41

SCHOONDERHAGE​

1/2
VERBOUWING * GENT

Een rijhuis in Gent, enkele charmante elementen, doch een bouwvallige achterbouw en slecht gesitueerde ruimtes deden deze woning onrecht aan. Omdat op de 1ste verdieping het zicht op de achtergelegen kerktoren de bouwheer enorm aansprak en het groenscherm daar toch de inkijk van de buren beperkte, werd geopteerd om de leefruimte op dit niveau te voorzien. Er werd maximaal uitgebouwd, zodoende dat in het bestaande volume deze oppervlakte weggenomen kon worden. Een centrale vide, die zich situeert boven de gelijkvloerse keuken en tussen de leefruimte achteraan en een bibliotheekruimte vooraan, zorgt voor een enorme openheid en licht dat doordringt tot diep in de woning.

NIJVERHEIDSTRAAT

1/3
UITBREIDING * RENOVATIE *GENT

Van dit huis met beschermde gevel was de achterbouw volledig verzakt. Er werd geopteerd om een hedendaagse uitbouw te voorzien die, door middel van de gekleurde glaspartijen, refereert naar de bestaande woning en meer bepaald een groen-geel-rood glasraam in de achtergevel. Maximale lichtinval was één van de eisen en werd bereikt door een volledig beglaasde achtergevel zo hoog mogelijk te maken, samen met het plaatsen van een glazen vloer op de eerste verdieping. Het niveauverschil in het dakvlak is ontstaan door enerzijds een te behouden raamopening in de hal (links) en een te herwaarderen hoge (dubbele) deuropening naar de achterliggende eetplaats op de eerste verdieping (rechts). Van deze vorm werd vertrokken om de verdere raamindeling te bepalen. Tussenvloer, dak en binnentrap zijn staalconstructies; de vloer op het gelijkvloers is een witte gietvloer, de ramen bestaan uit wit geschilderde padouk. 

TERBIEST

1/2
UITBREIDING * HERZELE
 

Voor deze uitbreiding vooraan de bestaande woning werd naast de wens voor grote glaspartijen ook een tijdloze stijl gevraagd, die kon aansluiten bij de bestaande geelbeige gevelsteen. Daarom werd gekozen om met zichtbeton te werken, dat in vlakken het nieuwe volume aflijnt en doorsnijdt. 

HOF RESSELAAR

1/1
KASTEELLAAN 60
KASTEELLAAN

1/5
NIEUWBOUW * MERELBEKE

Het stuk grond voor deze nieuwbouwwoning is gelegen in een verkaveling met een mix van bouwstijlen. De bouwheer koos resoluut voor een moderne benadering, liefst met plat dak. Omdat de verkavelingsvoorschriften dit niet toelieten (zonder verkavelingswijziging) werd een woning met puntdak, maar ‘plat-dak-look’ ontworpen. Deze woning met kinesitherapiepraktijk zal ondanks de strakke vormgeving toch warm aanvoelen door het materiaalgebruik: donkerroodbruine gelijmde baksteen en houten latwerk. 

RENOVATIE * GENT

Een ruim herenhuis, dat reeds opgedeeld was als meergezinswoning, werd grondig gerenoveerd. Er werden superisolerende ramen geplaatst, het dak, de vloer en de wanden van de achterbouw werden geïsoleerd. Op zolder werd de ruimte herverdeeld zodat van de 4 studios een volwaardige duplex kon worden gemaakt, met behoud van de bestaande dakconstructie. Alle keuken- en badkamermeubels zijn eigen ontwerp, net als de inrichting en decoratie van de entiteiten. De bekleding van de achterbouw bestaat uit onbehandelde cederplanchetten. 

HERTSTRAAT

1/2
PASTORIJSTRAAT

1/3
VERBOUWING * GENT

Gelegen in het BPA ‘binnenstad deel Zuid’ en aangeduid als ‘waardevolle straatwand’ moest de voorgevel van deze woning behouden of in dezelfde toestand gerestaureerd worden. In de rest van de woning waren er geen authentieke elementen terug te vinden en ook naar aanleiding van de oriëntatie (noordoost achteraan) werd besloten om de achterbouw geheel af te breken en voor een volledig beglaasde achtergevel te kiezen. Het gebrek aan bezonde buitenruimte, het zicht op de sint-Pietersabdij vooraan en de mogelijkheid binnen het BPA om een dakvolume bij te bouwen, hebben er toe geleid dat op de bestaande woning een uitbouw werd geplaatst die in de zomer dienst zal doen als overdekt terras en in het tussenseizoen als wintertuin kan gebruikt worden. Door de teruggetrokken ligging van dit volume, is het nauwelijks zichtbaar vanaf de straat (dus niet storend in het straatbeeld) en kan vooraan een groot dakterras benut worden. De afgeronde vorm van dit volume komt voort uit het opgelegde gabarit waarbinnen moet gewerkt worden. 

UITBREIDING * HERZELE
 

Dit volume werd gebouwd ter vervanging van een bestaande uitbouw. Samen met dit deel werd ook de aanleg van de tuin en de plaatsing van de tuinberging bekeken, zodat er een geheel is qua vormgeving en materiaalgebruik. Zowel voor het buitenschrijnwerk als voor de gevelbekleding van de uitbouw en de tuinberging is onbehandelde Afzelia gebruikt, een harde houtsoort die gelijkmatig vergrijst.

 

CHEMIN DES VERANS BAS

1/2
OUTDOOR * PROVENCE

Het bestaande zwembad bij deze eeuwenoude bastide was temidden een grasvlakte ingeplant en had een betonnen opstand van een 30-tal centimeter. Een propere voet en betere aankleding van deze ruimte waren dus gewenst. Er werd gekozen voor duurzame IPE-bekleding van zowel terras als zitbank. Het terras bestaat uit meerdere niveaus: een ligruimte langs de rand en aan het voeteinde van het zwembad, een lager gelegen circulatieruimte die via een trap naar de woning leidt en een hoger zitgedeelte. Deze zitbank fungeert tevens als bergruimte en vormt een mooie afbakening van dit terras, samen met de achterliggende keermuur in pierres sêches. 

  • facebook
  • Instagram Square
  • Pinterest Square

Lies Boelaert Architect / M 0475 76 24 91 / lies_boelaert@yahoo.com